Zijde wassen, drogen en strijken

Zijde wassen kan je met de hand of in de wasmachine doen. Om te vermijden dat de zijde stoffen gaan geuren kan je ze regelmatig wassen.

Handwassen


Je kan zijde wassen met de hand maar gebruik dan spoelwater van dezelfde temperatuur als waarmee je het zijde kledingstuk hebt gewassen. Dit om het krimpen van het kledingstuk te vermijden. Na het wassen rol je het kledingstuk in een handdoek en kan je het voorzichtig uitknijpen.

 

Zijde wassen in de wasmachine


Kies je ervoor je zijden te wassen in de wasmachine controleer dan de wasvoorschriften op het etiket. Beschikt je wasmachine niet over een zijde wasprogramma kies dan voor een programma waarbij de temperatuur niet meer dan 20º-30º bedraagt en waarbij het toerental voor het centrifugeren in de laagste stand staat.

 

Wasmiddel voor zijde


Zijde wassen doe je met een fijnwasmiddel en slechts een kleine hoeveelheid. Gebruik geen wasverzachter of synthetisch wasmiddel en laat zijde stoffen niet weken.

 

Zijde drogen


Zijde kledingstukken kan je laten drogen op een handdoek en zijde blouses kan je op een kledinghanger ophangen. Het gebruik van een droogkast is niet aan te raden bij zijde.

 

Zijde strijken


Als je zijde wil strijken doe je dit op een lauwe stand wanneer het kledingstuk nog licht vochtig is. Strijk het enkel aan de binnenzijde en maak geen gebruik van stoom. Besprenkel in geen geval met water, dit om vlekken te vermijden.

Plaats een reactie