Donsdeken wassen

DONSDEKENS WASSEN EN DROGEN DOE JE ZO

WAT U MOET WETEN:

 1. UW TYPE DONSDEKEN
 2. HET JUISTE PROGRAMMA
 3. DE JUISTE TEMPERATUUR
 4. HET JUISTE WASMIDDEL
 5. UW DONSDEKEN DROGEN
 6. BEST WASH, BETER DAN THUIS

UW TYPE DONSDEKEN


Donsdekens worden gevuld met verschillende materialen, zoals wol, dons, zijde, synthetisch materiaal of katoen. Synthetisch, bamboe en katoenen donsdekens kunnen gewoon worden gewassen. Hiervoor volstaan de wasinstructies op uw wasetiket.

Leest u voordat u een echt donzen, zijden of wollen dekbed wilt wassen hieronder nog even verder.

 • Echt donzen deken wassen

Wilt u uw echt donzen deken wassen, doe dit dan enkel in een ruime wasmachine (minimaal 16 kg) zodat uw deken ruimte heeft om te bewegen en daardoor proper wordt. Was het donsdeken op een fijnwas programma, met een beetje vloeibaar mild wasmiddel dat enzymvrij is. Gebruik geen bleekmiddel of wasverzachter. Bleekmiddel kan de stof aantasten, waardoor veren en dons eruit kunnen komen. Wasverzachter vormt een laagje om de veertjes, waardoor deze niet goed meer drogen.

 • Zijden donsdeken wassen

Een zijden donsdeken kunt u beter niet wassen. Dit type donsdeken trekt geen stof aan en is anti allergisch. Het vraagt geen onderhoud en het hoeft nooit bijgevuld te worden. Een paar keer per jaar in de buitenlucht en in de schaduw luchten is voldoende.

 • Wollen donsdeken wassen

Wol is zelfreinigend en u hoeft uw donsdeken vanuit dat oogpunt niet te wassen. De lanoline (wolvet) maakt wol vuil- en bacterie-afstotend. Dagelijks opschudden en regelmatig luchten volstaat dan ook voor een goed wollen donsdeken.

 

 

HET JUISTE PROGRAMMA


Was uw donsdeken volgens de instructies op het label. Gebruik een programma voor fijne was, zodat de naden niet stuk gaan.

Tip: Vouw het dekbed dubbel en stop het in de wasmachine. Het gewicht van het dekbed wordt op deze manier het beste verspreid.

 

 

DE JUISTE TEMPERATUUR


Kies de juiste temperatuur zoals vermeld op het etiket van de wasvoorschriften. Is dit niet meer leesbaar, neem dan het volgende in acht:

 • Synthetisch dons: maximaal 60 graden
 • Echt dons: maximaal 40 graden

 

HET JUISTE WASMIDDEL


Kies altijd een vloeibaar fijnwasmiddel.

Gebruik geen bleekmiddel of wasverzachter. Bleekmiddel kan de stof aantasten, waardoor veren en dons eruit kunnen komen. Wasverzachter vormt een laagje om de veertjes, waardoor deze niet goed meer drogen.

Vloeibaar fijnwasmiddel Woolnet

UW DONSDEKEN DROGEN


Bij het drogen van een donsdeken is het altijd even opletten. Check eerst of het dekbed wel in de droogtrommel mag. Op uw wasetiket is dit het vierkant icoontje met een rondje erin. Staat hier een kruis doorheen? Droog dan het dekbed gewoon buiten op de lijn en klop elk half uur even het donsdeken op om klonten te voorkomen.

Als u een echt donzen of synthetisch donsdeken in de droger stopt, is het belangrijk dat het dons of de vulling echt goed droog is voordat u uw donsdeken weer op je bed legt.

Droog op de low temperatuur samen met wat tennisballen in een kussensloop of oude, in elkaar gerolde sokken. Haal het dekbed er af en toe uit om het uit te schudden. De aanbevolen droogtijd is 40 minuten.

Symbool drogen op lage temperatuur

BEST WASH, BETER DAN THUIS


Bij Best Wash vindt u wasmachines van 16-18 kg, de perfecte grootte voor het wassen van uw donsdeken. Want hoe groter de machine, des te beter uw donsdeken kan ronddraaien en des te beter het resultaat. En omdat wij het water al op de juiste temperatuur laten binnenkomen, is het wassen van uw donsdeken bij Best Wash zo gebeurd.

In onze wassalons in Mol zijn onze drogers uitgerust met een reverse functie. Hierdoor draait de droogtrommel zowel links- als rechtsom en voorkomen we dat uw dons in elkaar draait.

Ook beschikken wij over gasverwarmde droogkasten. Deze laten zich niet misleiden door het verschil in droogte tussen de buitenkant en de restvochtigheid in uw dons en blijven daarom doordrogen. Op deze manier wordt uw donsdeken tot in de kern gedroogd en voorkomt u eventuele schimmelvorming.

9 gedachten over “Donsdeken wassen”

 1. Ik wil graag mijn echte dons van 240 x 220cm wassen. heb zelf een wasmachine van 7kg, maar dat is niet groot genoeg. Hebben jullie een machine staan in de self service dat groot genoeg is?

  mvg,
  Marina

  Beantwoorden
  • Beste,

   U kan in onze grote machines 2 kleine donsdekens samen wassen dat is geen probleem. Indien u de donsdekens ook wens t te drogen zouden wij u aanbevelen om dit in twee aparte machines te doen.

   Beantwoorden
 2. Hoi,

  Klopt het als ik een donsdeken met dons in het wasmachine steek dat deze niet 100% gewassen is?
  De buitenkant wordt hierbij enkel gewassen, het vuil van binnenin blijft gewoon hangen aan de binnenkant van de bekleding, heeft men me gezegd.

  Beantwoorden
  • Beste,

   Bedankt voor uw vraag. Het is niet zo dat een dons zwaar vervuild word en hierdoor vuil binnen in de hoes van het dekbed terecht komt. Wanneer u een machine gebruikt die voldoende groot is in combinatie met een fijn wasmiddel word uw donsdeken overal goed gewassen. Na het wassen is het vooral nodig uw donsdeken goed te drogen. Hier kan u de indruk hebben dat deze aan de buitenzijde goed droog is maar van binnen niet. U kan daarom de dons beter iets langer drogen om zo schimmel vorming te vermijden.Indien u nog vragen heeft mag u ons steeds contacteren.

   Beantwoorden
 3. Beste , Ik weet niet echt zeker wat voor een donsdeken ik heb…er hangt geen etiket op. Het is een zomerdeken wat ik aan 2 kanten aan elkaar kan duwen. Een dunne donsdeken dus…ik hoop dat ik een goede reactie krijg. Dank bij voorbaat.

  Beantwoorden

Plaats een reactie