Wol wassen, drogen en strijken

Wol wassen hoef je niet zo vaak te doen als ander stoffen. Vaak is het voldoende om het in de buitenlucht te hangen zodat het kan uitwaaien. Wil je wol gaan wassen dan kan je kiezen om dit met de hand of in de wasmachine te wassen.

Handwas


Kies je voor een handwas dan is het belangrijk het wollen kledingstuk in water te spoelen van dezelfde temperatuur als waarin het kledingstuk is gewassen. Dit om het krimpen van het stuk te voorkomen. Na het handwassen rol je het kledingstuk in een handdoek en kan je het voorzichtig uitknijpen.

 

Wol wassen in de wasmachine


Kies je ervoor te wassen in de wasmachine lees dan eerst de wasvoorschriften in het etiket. Beschikt je wasmachine niet over een wolwasprogramma kies dan een programma waarbij de temperatuur niet meer dan 20º-30º bedraagt en waarbij het toerental voor het centrifugeren op de laagste stand staat.

 

Wasmiddel om wol te wassen


Gebruik voor het wassen van wol een fijnwasmiddel en steeds een kleine hoeveelheid. Gebruik geen wasverzachter of synthetisch wasmiddel en laat het kledingstuk niet weken.

 

Wol drogen


Wanneer je wol wil gaan drogen weet dan dat een droogkast hier niet geschikt voor is. Het drogen van wol doe je door het kledingstuk plat te leggen en bij voorkeur op een handdoek. Wanneer je wol gaat ophangen tijdens het drogen kan het gaan vervormen door het gewicht van het water dat in de stof zit.

 

Wol strijken


Wol is niet geschikt voor het strijken.

Plaats een reactie