Vlekken verwijderen

In deze post vindt u een alfabetisch overzicht van producten die vlekken kunnen veroorzaken in uw textiel en een mogelijke oplossing om de vlekken te verwijderen. Deze informatie hebben wij voor u verzameld via verschillende kanalen en voor u gebundeld. Wij raden u dan ook aan om bij twijfel de methoden te testen op een stukje van het textiel wat niet zichtbaar is.

A-vlekken


Aalbes
Behandel met citroensap en spoel met water.

Aardbei
Behandel met een neutraal lauwwarm sopje en dep eventueel met een mengsel van water en ammonia. Bij delicate stoffen kan u zuivere alcohol gebruiken.

Advocaat
Gebruik NOOIT direct zeep voor het verwijderen van advocaatvlekken. Schraap eerst zoveel mogelijk advocaat weg en was met een mengsel van water en neutrale zeep. Was hierna met een inweek middel en eventueel na behandelen met water en ammonia, alcohol of wasbenzine.

Advocado
Laat advocado vlekken weken in wasmiddel op basis van enzymen en geef een wasbeurt.

Aftersun
Dep de vlek met wasbenzine, spoel goed uit en geef een wasbeurt.

Asfalt
Leg onder en boven de vlek keukenpapier en ga met een lauwwarm strijkijzer over de vlek. Herhaal tot het meeste asfalt is verdwenen, vervang steeds het keukenpapier. Smeer de vlek in met boter en laat minstens een dag trekken. Verwijder de boter en dep de vlek met wasbenzine of terpentine.

Alcoholstift
Vlekken van alcoholstiften behandel je het best met alcohol, op die manier verdun je de vlek zoveel mogelijk totdat er geen kleurstof meer over is.

Ananas
Spoelen met water en uitwassen met ossegalzeep.

Appelsap
Was verse vlekken snel uit met koud water om bruine vlekken te vermijden. Behandel daarna de vlek met citroensap en spoel met water. Geef nog een wasbeurt.

Appelsien
Laat vlekken van citrusvruchten een dag weken in glycerine en was het stuk een dag later. Herhaling kan mogelijk zijn.

 

B-vlekken


Babyolie
Smeer de vlek in met afwasmiddel, laat even inwerken en geef een wasbeurt.

Banaan
Gebruik geen zeep. Spoel met koud water en smeer in met een lauw wasmiddelpapje. Laat dit inwerken en geef nog een wasbeurt.

Beits
Behandel met water en ammoniak en spoel na met water.

Bessensap
Zoals de meeste vlekken van vruchtensappen kan je bessensapvlekken verwijderen met een gewone wasbeurt. Je kan de vlek eventueel eerst behandelen met citroensap, zout, azijn, warme alcohol of het sap van witte bessen. Voor grote vlekken kan je vlekkenzout toevoegen aan het wasproduct.

Bier
Laat vlekken van donker bier een tijdje weken in water. Donker bier bevatten namelijk suiker en deze lossen op in het water. Oudere vlekken smeer je in met warme, verdunde azijn of je kan ze laten weken in wat glycerine voor het wassen. Na een wasbeurt zijn de vlekken verdwenen. Vlekken van lichtbier of pils kan je verwijderen met lauw water.

Bloed
Verwijder bloedvlekken nooit met heet water, dit zal het stollingsproces bevorderen en fixeert de vlek. Spoel de vlek daarom meteen met koud water. Laat de de vlek weken in een weekmiddel bv. zout en koud water of in azijn. Oude vlekken laat je een nachtje weken in Soda. Na een wasbeurt is de vlek verdwenen.

Bosbessen
Behandel met citroensap en spoel met water.

Boter
Verwijder de meeste boter en behandel de vlek met een lauw sopje van water en afwasmiddel.

Braaksel
Spoel braakselvlekken onmiddellijk uit met koud water en ammonia zuur om de zuren in het braaksel te neutraliseren. Vervolgens de vlek inwrijven met een mengsel van fijnwasmiddel, azijn, water. Na een wasbeurt is de vlek verdwenen.

 

C-vlekken


Cacao
Spoel cacaovlekken met koud water. Kneed ossegalzeep, soda, glycerine, terpentine, borax of alcohol in de vlek en was met soda. Restvlekken kan je verwijderen met alcohol, wasbenzine of met borax.

Cement
Cement kan je verwijderen met water en zeep, als dit niet werkt probeer dan met azijn.

Chocolade
Bij chocoladevlekken krap je eerst de chocolade weg, wrijf de vlek in met glycerine en was in soda. Heb je geen glycerine laat dan de vlek weken in volle melk. Na een wasbeurt is de vlek verdwenen.

Cognac
Dep de vlek met wat verwarmde, pure alcohol.

Cola
Dep de vlek met keukenpapier om zoveel mogelijk vloeistof op te nemen. Dep de vlek met een mengsel van water en glycerine en spoel na. Hardnekkige vlekken kan je behandelen met citroensap.

Correctievloeistof (Tipex)
Behandel de vlek met aceton of wasbenzine, uitspoelen en na een wasbeurt is de vlek verdwenen.

Crepepapier
Vlekken van crepepapier onmiddellijk spoelen. In witte stof kan u een bleekmiddel gebruiken en bij kleuren 70% alcohol.

Curry
Om de gele kleurstof te verwijderen spoel je het kledingstuk eerst uit met lauw water. Behandel de vlek vervolgens met glycerine en laat minstens 1 uur intrekken. Opnieuw spoelen en herhalen indien nodig. Vervolgens wassen zoals gewoonlijk.

 

D-vlekken


Dagcreme
Verwijder het meeste van de dagcrème zonder de crème er dieper in te drukken. Behandel met wasbenzine en na een wasbeurt is de vlek verdwenen.

Deodorant
Witte t-shirts met deo vlekken zet u in een sopje waaraan u een goede scheut ammoniak toevoegt. Een nacht laten weken en dan goed spoelen. Wrijf deodorant vlekken in met ossengalzeep. Daarna wassen volgens de wasvoorschriften. Wrijf de deo vlekken in met azijn. Daarna wassen volgens de wasvoorschriften.

 

E-vlekken


Ei
Bestrooi de ei vlek met zout en laat dit opdrogen. De opgedroogde vlek kunt u vervolgens weg borstelen en deppen met koud water. Is de ei vlek dan nog niet helemaal verdwenen dan gebruikt u verdunde ammonia of white spirit. Gebruik voor vlekken van eiwit nooit heet water. Was het eiwit direct met koud water uit. Is de vlek hardnekkig laat deze dan een paar uur in koud water liggen of was deze in handwarm water met een biologisch wasmiddel waarna goed naspoelen met schoon water.

Eigeel
Eigeelvlekken verwijder je met een sopje waar een scheut ammonia in opgelost is. Ingedroogde eivlekken kneed je los met glycerine, brandspiritus (alleen voor donkere stoffen), wasbenzine of white spirit. Daarna wassen met een voorwasmiddel met enzymen, vervolgens met een hoofdwasmiddel.

Eiwit
Reinig eiwit met koud water, week oude vlekken in water. Na een wasbeurt is de vlek verdwenen.

 

F-vlekken


Frituurvet
Is de vlek na een wasbeurt niet verdwenen, probeer dan wat water met ammonia. Werkt dit niet los dan wat zout op in spiritus en dep op de vlek. Telkens goed naspoelen.

Fruit
Behandel fruitvlekken zo snel mogelijk met citroensap. Laat oude vlekken weken in karnemelk met wat citroensap. Gebruik daarna pas zeep. Fruitvlekken op zijde dep je met alcohol of verdunde ammoniak.

 

G-vlekken


Gras
Dep op grasvlekken zo snel mogelijk verdunde soda, zachte zeep, ammoniak of citroensap en was zo warm mogelijk. Laat hardnekkige vlekken weken in zure melk en spoel met verse melk.

 

H-vlekken


Haarverf
Bespuit een vlek van haarverf onmiddellijk met haarlak. De vlek is nu makkelijk uitwasbaar. Dep de vlek direct met een vloeibaar wasmiddel of een antiroos-shampoo (Head and Shoulders schijnt heel goed te werken). Even goed laten inwerken en vervolgens wassen volgens voorschrift.

Honing
Spoel honing vlekken met warm water en behandel dan met vloeibaar wasmiddel.

Houtskool
Niet wrijven want daardoor trekt de vlek nog verder in. Probeer eerst met voorzichtig kloppen en blazen zoveel mogelijk van het houtskool te verwijderen. Strooi eventueel eerst een laagje aardappelmeel op de vlek: dit neemt het houtskool op. Ook daarna weer alleen voorzichtig kloppen en blazen. Is de vlek nog niet verwijdert, spoel deze dan goed uit in een handwarm sopje. Is de vlek dan nog niet verdwenen, probeer dan alcohol, natriumperboraat (5%) of een mengsel van gelijke delen ammonia en waterstofperoxide (3%).

 

I-vlekken


Ijscreme
Was ijsvlekken in een sopje van zeep en water en laat hardnekkige vlekken een paar uur weken in een weekmiddel.

Inkt
Laat inktvlekken enkele uren weken in volle melk of karnemelk en was het stuk zoals gewoonlijk. Hardnekkige vlekken kan je insmeren met citroensap, enkele uren laten intrekken en na wassen.

Op wol gebruik je wat Eau de Cologne of zeepspiritus en een wasbeurt.

Inkt kopieer
Kopieerinkt zuig je zoveel mogelijk weg. Strooi er zout op of talkpoeder zodat er nog meer inkt in de poeder kan trekken. Pas hierna gebruik je water met ammoniak of het mengsel ether en alcohol. Alle bewerkingen moeten altijd afgesloten worden met een wasbeurt.

Inkt onuitwisbaar
Onuitwisbare inktvlekken waarmee wasgoed gemerkt wordt, zijn weg te krijgen met een mengsel van verdunde ammonia en terpentijn.

 

J-vlekken


Jodium
Bevochtig een witte vitamine C-tablet en smeer dit op de vlek en de vlek zal oplossen. Een andere mogelijkheid is de vlek in te wrijven met fixeerzout en enkel druppels ammoniak. Gebruik hiervoor handschoenen.

Jus (vleessaus)
Dep zoveel mogelijk jus op met keukenpapier, bestrooi de vlek met talkpoeder en spoel in lauw water met ammoniak. Na een wasbeurt is de vlek verdwenen.

 

K-vlekken


Kaarsvet
Leg de stof eerst 2 dagen in de diepvries en krab de grootste stukken kaarsvet er af. Leg onder en bovenop de resterende vlek een dubbel gevouwen keukenpapier en ga er met een strijkijzer over. Vervang telkens het papier en verwijder rest vlekken met alcohol.

Kauwgom
Kauwgom kan je verwijderen door het kledingstuk enkel uren in de diepvries te plaatsen en hierna de kauwgom er af te krabben. Na behandelen kan met alcohol.

Kersen
Behandel een kersenvlek eerst met een lauw sopje. Vervolgens deppen met water en ammoniak of met zuivere alcohol. Bij tere weefsels kunt u ook wat zuivere alcohol gebruiken. Deze kunt u verkrijgen bij de drogist.
Kersenvlekken kunt u ook verwijderen door de vlek in de karnemelk te dopen. Even laten intrekken en daarna wassen.

Ketchup
Spoel het stuk met tomatenketchup vlekken met een warm sopje of met water en ammonia. Na een wasbeurt is de vlek verdwenen.

Kleurpotlood
Vlekken van kleurpotloden kan u verwijderen met terpentine.

Koffie
Koffievlekken behandel je met een lauw sopje. Voor oudere vlekken voeg je een snuifje zout toe. Daarna doe je wat eigeel en glycerine op de vlek. laat een half uur inweken. Spoel tenslotte goed uit.

Koperpoets
Dep de vlek met een mengsel van water met azijn of water met ammonia en geef een wasbeurt.

 

L-vlekken


Lippenstift
Spuit haarlak op de vlek, wacht enkele momenten en veeg de vlek weg met een vochtige doek. Je kan de vlek ook behandelen met white spirit of alcohol voor de wasbeurt.

Lijm
Lees het etiket van de lijm om te weten welk verdun- of oplosmiddel je kan gebruiken om de lijm te verwijderen, meestal is dit de oplossing. Lijm op basis van water kan je verwijderen met water of stoom in combinatie met wasmiddel en PVC-lijm met aceton. Oudere lijmvlekken kan je verwijderen door het kledingstuk eerst enkele uren in de diepvries te plaatsen en hierna de lijm er af te krabben. Week in een zeepsopje of warm azijnwater en wrijf de stof over elkaar. Verwijder de laatste restje met aceton of dissolvant (nagellak verwijder). Na een wasbeurt is de vlek verwijdert.

M-vlekken


Make-up
Dep de vlek met alcohol tot er geen kleur meer afkomt, laat weken in Biotex en geef een wasbeurt. Brengt dit geen oplossing was dan met ossegalzeep.

Mascara
Mascara vlekken dep je weg met een lauw sopje van zachte zeep.Eventueel dept u daarna wat huishoudzeep (zeep van Dove werkt erg goed) op de vlek en vervolgens wassen volgens de wasvoorschriften.

Mayonaise
Schraap de overtollige mayonaise eerst weg. Druk niet te hard om indringen te voorkomen. Vervolgens breekt u eerst de vetten in de mayonaise af door te deppen met wasbenzine. Hiervoor kunt u ook glycerine gebruiken. Gebruik bij fluweel en zijde liever spiritus. Laat de behandelde plek goed drogen en was de stof tot slot in handwarm water met ammonia.

Modder
Laat moddervlekken opdrogen en verwijder deze met een zachte borstel en verwijder restvlekken met water.
Mosterd
Dep mosterdvlekken met azijn en spoel met lauw water. Behandel oudere vlekken met een mengsel van ammoniak en waterstofperoxide.

Motorolie
Leg de olievlek op bv. een handdoek of iets dat goed absorbeerd en wrijf de vlek in met white spirit. Werk van buiten naar binnen en herhaal dit tot er geen olie meer op de handdoek komt. Dep vervolgens de vlek met een sopje van water en wasmiddel en spoel goed uit. Na een wasbeurt is de vlek verdwenen.

 

N-vlekken


Nagellak
Nagellak kan je verwijderen door op de vlekken te deppen met aceton of spiritus. Gebruik bij synthetische en tere weefsels spiritus. Gebruik voor het aanbrengen van producten een wattenstaafje om te vermijden dat de vlek groter wordt.

Nicotine
Dep oude vlekken met een mengsel van water en citroensap. Meng eigeel met spiritus of glycerine, laat trekken (1uur) en spoel met alcohol. Goed naspoelen met water en een wasbeurt geven.

 

O-vlekken


Olieverf
Recente vlekken behandelen met petroleum of terpentine en goed naspoelen. Smeer oude vlekken in met zachte zeep en laat een dag trekken. Schraap de boter en verf voorzichtig weg met een mes en behandel indien nodig met petroleum of terpentine.

Ontlasting
Dep de vlek met een mengsel van 1/2l water, 1el azijn en 1el fijnwasmiddel en was volgens voorschriften. Smeer hardnekkige vlekken in met ossegalzeep of laat weken in Biotex.

 

P-vlekken


Parfum
Leg een absorberende doek bv.handdoek onder de vlek en dep de vlek met in alcohol gedrenkte watten.

Perzik
Helaas zijn vlekken van een perzik zeer hardnekkig en erg moeilijk te verwijderen. Wat wel eens wil helpen is de vlek in te smeren met glycerine. Dit goed te laten intrekken en vervolgens wassen met een wasmiddel.

Petroleum
Petroleumvlekken kan je verwijderen door vloeipapier op de vlek te leggen en erover gaan met een strijkijzer.

 

R-vlekken


Roet
Bestrooi de vlek met aardappelzetmeel, dit neemt de roet op. Blaas en klop alles er af, niet wrijven en spoelen in een lauw sopje. Is de vlek niet verdwenen probeer dan een mengsel van gelijke delen waterstofperoxide (3%) en ammonia

Rode biet
Maak de stof vochtig en besprenkel met citroensap laat even intrekken en dep met zuivere alcohol. Was het kledingstuk met gewoon water en hoofdwasmiddel. Witte stof kan nabehandeld worden met waterstofperoxyde.

Rode kool
Wassen in water met ammonie en een wasbeurt geven.

Rode vruchten
Spoel verse vlekken met warm water

Roest
Roestvlekken verwijder je door de vlek te bestrooien met zout en te besprenkelen met azijn of citroensap. Laat dit een 1/2 uur weken en na een wasbeurt is de vlek verdwenen. Laat hardnekkige vlekken een nachtje weken in karnemelk.

 

S-vlekken


Schimmel
Dep op schimmelvlekken voor een wasbeurt een beetje spiritus met behulp van een wattenstaafje. Hardnekkige schimmelvlekken verdwijnen door ze te wassen met een bleekmiddelhoudend wasmiddel. Was op de hoogst toegestane temperatuur. Brengt dit geen oplossing ga dan langs bij de droogkuis.

Schoensmeer
Schoensmeervlekken kan je verwijderen met alcohol.

Sojasaus
Spoel de vlek zo snel mogelijk uit met koud water. Vervolgens laten weken in een voorwasmiddel en wassen volgens de wasvoorschriften. Sojasausvlekken in niet wasbare kleding zijn alleen chemische te reinigen.

Spinazie
Spinazievlekken smeer je in met wat rauwe aardappel en daarna te wassen in een lauw zeepsopje.

Suiker
Recente suikervlekken kan je snel verwijderen door ze in warm water te weken. Oude vlekken kan je verwijderen met een mengsel van amoniak en glycerine. Gebruik bij gekleurde suikervlekken citroenwater.

Stopverf
Verwijder stopverf met wasbenzine of terpentine. Goed naspoelen en een wasbeurt geven.

Stuifmeel
Dep zoveel mogelijk stuifmeel op met een stuk plakband, besprenkel met citroensap en was onmiddellijk in de machine. Hang het stuk te drogen in de zon en de vlek verdwijnt.

 

T-vlekken


Teer
Het verwijderen van teervlekken gebeurd in verschillende stappen. Wrijf de vlek in met boter en laat weken, schraap dan voorzichtig het grootste deel weg. Leg de vlek op een absorberende ondergrond bv. handdoek en behandel de vlek met alcohol of terpentijn. Een tweede methode is onderaan en bovenaan vloeipapier op de vlek te leggen en hierover met een strijkijzer te gaan.

Thee
Behandel theevlekken meteen door er heet water over te gieten, bleek de vlek meteen met een mengsel van citroensap en natriumcarbonaat. Thee of koffie vlekken op een zijden blouse? Druppel glycerine op de vlek, laat een uur intrekken en spoel in koud water. Na een wasbeurt is de vlek verdwenen.

Tomaat
Dep tomatenvlekken meteen met koud water. Laat wat citroensap intrekken, spoel uit en na een wasbeurt is de vlek verdwenen.

Tomatensap
Vlekken van tomatensaus kan je wegkrijgen als je het kledingstuk zo snel mogelijk uitspoelt in een lauw sopje of in lauw water met een scheutje ammoniak. Blijft er toch nog een vlek over, dep deze dan in met huishoudzeep of wat fijnwasmiddel en was de stof daarna volgens de wasvoorschriften.

Tomatensaus
Vlekken van tomatensaus kan je wegkrijgen als je het kledingstuk zo snel mogelijk uitspoelt in een lauw sopje of in lauw water met een scheutje ammoniak. Blijft er toch nog een vlek over, dep deze dan in met huishoudzeep of wat fijnwasmiddel en was de stof daarna volgens de wasvoorschriften.

 

U-vlekken


Urine
Spoel urine vlekken met koud water en laat weken in een sopje van water en waspoeder of gebruik een weekmiddel tijdens het wassen. Was op de hoogst toegestane temperatuur.

 

V-vlekken


Verf
Kijk op de verpakking van de verf welk verdunningsmiddel je moet gebruiken en meestal kan je hiermee ook de vlekken verwijderen. Verven op basis van water verwijder je als ze nog nat zijn met behulp van water. Verven op oliebasis en alcydharsverf kan je verwijderen met behulp van white spirit. Wrijf hierna de vlek in met wasmiddel en na een wasbeurt is de vlek verdwenen.

Vernis
Verwijder vernis zo snel mogelijk met white spirit. Oudere vlekken kan je verwijderen door onder en bovenop de vlek een dubbel gevouwen keukenpapier te leggen en er met een strijkijzer over gaan. Vervang het papier en herhaal tot de vlek weggesmolten is. Nawassen met een wasproduct en spoelen met azijn.

Viltstift
Viltstiftvlekken op stoffen verwijdert u door ze eerst te deppen met spiritus of met zuivere alcohol en de stof daarna te wassen volgens de wasvoorschriften. Op gladde oppervlakken kunt u in de meeste gevallen de viltstiftvlek met een natte doek of met een licht sopje wegwrijven. Watervaste stiftvlekken kunt u toch verwijderen door het in te spuiten met deodorant (ik gebruik 8×4). U veegt het dan zo weg. Soms lukt het met tandpasta de vlek te verwijderen.

Vruchtensap
Spoel vlekken van vruchtensap met bruisend water en geef vervolgens een wasbeurt. Dep hardnekkige vlekken met fijnwasmiddel voor het wassen.

 

W-vlekken


Wijn rode
Leg onder de vlek meteen een absorberende doek en spoel de vlek met bruis water of witte wijn. Bestrooien met zout zodat het vocht verder kan onttrekken aan de vlek. Breng voor het wassen wat citroensap aan op de vlek. Hardnekkige vlekken laat je een nacht weken in karne- of gekookte melk of verwijder met glycerinezeep.

Wijn Witte
Leg onder de vlekken meteen een absorberende doek en spoel de vlek met bruis water. Bestrooi met zout zodat het vocht verder kan onttrekken aan de vlek. Breng voor het wassen wat citroensap aan op de vlek.
Zonnecréme
Dep zonnecrémevlekken met wasbenzine, spoel goed en was in een sopje.

 

Z-vlekken


Zweet
Week zweetvlekken voor het wassen in een mengsel van water met een paar druppels ammoniak of azijn. Bij witte kleding kan je vaatwasspoelmiddel op de vlek wrijven en laten trekken. Dep hierna de stof met een fijnwasmiddel of soda. Was het kleding stuk in de machine maar gebruik azijn i.p.v wasverzachter.