Energie besparen bij wassen

Energie besparen bij wassen


Energie besparen bij wassen kan op verschillende manieren. Onderaan vindt u een overzicht van de verschillende tips die u kan toepassen om energie besparen bij het wassen.

 

A-label


Energie besparen bij wassen begint al bij de aankoop van een nieuwe wasmachine. Kies bij aankoop van een nieuwe wasmachine best voor een A-label wasmachine. Deze machines staan voor een laag waterverbruik en hebben de beste centrifugeer resultaten.

 

Het juiste wasprogramma


Het correct sorteren van uw wasgoed is een volgende stap in het energie besparen. Lees aandachtig de wasvoorschriften op het etiket en sorteer textiel niet alleen op kleur maar ook op temperatuur. Kies op basis hiervan het geschikte programma.
Kies enkel voor een voorwas wanneer je wasgoed sterk vervuild is en was witte was op 60º i.p.v. 90º wanneer deze niet sterk vervuild is.

 

De juiste wasmachine


Kies bij aankoop van een nieuwe wasmachine voor een model dat qua trommel inhoud bij u past. Het heeft geen nut een machine te kiezen met een grote trommel als u deze niet gevuld krijgt. Wanneer je trommel slechts voor de helft is gevuld en je wasmachine beschikt toch over een “halve lading” toets dan nog verbruikt je machine meer dan de helft van een “gewoon” programma.

 

Doseer uw wasmiddel


De meeste mensen gebruiken te veel wasmiddel wat niet alleen slecht is voor het milieu maar wat ook kan zorgen voor verstopte afvoerleidingen.

 

Wassen op hoge temperaturen


Moet je veel wassen op hoge temperaturen dan kan je kiezen voor een wasmachine met “hotfill”. Deze wasmachines zijn voorzien van een warm water aansluiting die u rechtstreeks op het warm water kan aansluiten. Op deze manier moet de wasmachine het water niet meer elektrisch verwarmen waardoor de wastijd aanzienlijk vermindert.

 

Tijdig ontkalken


Kalkaanslag in de wasmachine zorgt voor meer energieverbruik, dit omwille van de kalk die zich vastzet rond het verwarmingselement en ervoor zorgt dat het opwarmen langer gaat duren. Wil je je wasmachine goed en goedkoop ontkalken, doe dan op regelmatige tijdstippen een lege kookwas (90º) met een schep soda en een flinke scheut azijn. Zo ontkalk en ontsmet je je wasmachine.

 

Centrifugeren


laat je wasgoed indien mogelijk steeds centrifugeren op hoog toerental. Op deze manier wordt er meer vocht uit het textiel verwijderd en zal je was sneller drogen op de draad of in de droogkast.

Men kan niet alleen energie besparen bij wassen, ook tijdens het drogen en strijken kan u energie besparen door enkele eenvoudige toepassingen.

 

Droogkast drogen


Wanneer je een volle wasmachine wil drogen in de droogkast kies er dan voor dit in twee beurten te doen. Een volle droogtrommel doet er namelijk veel langer over om alles te drogen.

 

Gebruik uw toestel slim


Energie besparen op nachttarief. De huidige was/droog toestellen zijn meestal voorzien van een timer waardoor u de machines kan instellen om op een bepaald tijdstip op te starten. U kan er dan voor kiezen om de machines na 22:00 te laten starten zodat u gebruik kan maken van nachttarief. De enige vereiste die hierbij is dat u over een tweevoudige uurtariefmeter beschikt.

 

Strijken met stroom


Wil je niet alleen energie besparen maar ook tijd , kies dan voor een strijkijzer op stoom. Strijken op stoom gaat niet alleen veel sneller maar is ook veel zuiniger.

 

Automatisch drogen


Kies voor een droogkast met een automatisch programma, deze toestellen kunnen voelen wanneer de was droog is en zullen dan zich uitschakelen. Wanneer je kiest voor het strijkdroog programma bespaar je meer energie dan met het kastdroog programma.

Heb je zelf nog een tip over hoe je energie kan besparen bij het wassen, laat het ons dan weten in een reactie.

Plaats een reactie