Donsdeken wassen

Donsdeken wassen

Inhoudsopgave;

Uw donsdeken wassen.

Donsdeken wassen is eerst de wasvoorschriften raadplegen! Gebruik voor het wassen van uw dekbed altijd een voldoende grote wasmachine. U vind bij ons wasmachines van 16-18kg, deze zijn voldoende groot zodat uw dekbed voldoende ruimte heeft om te bewegen. Dit is nodig voor het beste wasresultaat. Bij het wassen van dekbedden maken we onderscheid tussen synthetische dons en echte dons. Dit heeft vooral invloed op de temperatuur, beide soorten kan u zelf wassen. Voor wollen dekbedden raden wij u aan een gespecialiseerde firma te contacteren.

Op welke temperatuur je donsdeken wassen?

De juiste temperatuur waarop u mag wassen staat vermeld op het etiket van de wasvoorschriften. Indien dit niet leesbaar is neemt u volgende regel in acht. Voor een synthetische dons bedraagt de maximum temperatuur 60ºc voor een echte dons is dit 40ºc. Het wassen op te hoge temperatuur kan ernstige schade aan uw dekbed veroorzaken.

fijnwasmiddel voor donsdekens

 

Met welke wasmiddel uw dekbed wassen?

Uw donsdeken wassen doet u beter met een fijnwasmiddel. Hiermee voorkomt u dat de vulling en het stoffen  omhulsel beschadigd geraken. U kan het geschikte wasmiddel terugvinden in onze zeepautomaat.

 

Donsdeken drogen in de droogkast.

Voor het drogen van uw donsdeken adviseren wij om gebruik te maken van onze gasverwarmde droogkasten. Deze houden geen rekening met de rest vochtigheid in uw dons en blijven daarom door drogen. Op deze manier word uw donsdeken tot in de kern gedroogd. Doet u dit niet kan de dons vanbinnen nog nat zijn en kan er schimmel vorming ontstaan. In sommige van onze wassalons zijn de drogers uitgerust met een reverse functie. Hierdoor draait de trommel links-rechts en voorkom je dat de dons in elkaar draait. U kan ook een aantal tennisballen toevoegen tijdens het drogen waarmee u dit voorkomt.  Tijdens het drogen kunnen de machines geopend worden om uw donsdeken op te schudden en daarna weer verder te drogen.

Kies de juiste droog temperatuur.

Kies de juiste temperatuur om te drogen.

Bij het drogen van uw donsdeken kiest u steeds voor de laagste temperatuur (low) of delicaat indien deze functie beschikbaar is. De aanbevolen droogtijd bedraagt 40 minuten, op deze manier droogt u uw donsdeken tot in de kern. Indien het mooi weer is kan u daarna de dons nog even buiten hangen.

 

Hebt u nog vragen aarzel dan niet om deze in een reactie mede te delen, wij zullen u dan zo spoedig mogelijk proberen te helpen.

Anderen bekeken ook

6 gedachten over “Donsdeken wassen”

 1. Ik wil graag mijn echte dons van 240 x 220cm wassen. heb zelf een wasmachine van 7kg, maar dat is niet groot genoeg. Hebben jullie een machine staan in de self service dat groot genoeg is?

  mvg,
  Marina

  • Beste,

   U kan in onze grote machines 2 kleine donsdekens samen wassen dat is geen probleem. Indien u de donsdekens ook wens t te drogen zouden wij u aanbevelen om dit in twee aparte machines te doen.

 2. Hoi,

  Klopt het als ik een donsdeken met dons in het wasmachine steek dat deze niet 100% gewassen is?
  De buitenkant wordt hierbij enkel gewassen, het vuil van binnenin blijft gewoon hangen aan de binnenkant van de bekleding, heeft men me gezegd.

  • Beste,

   Bedankt voor uw vraag. Het is niet zo dat een dons zwaar vervuild word en hierdoor vuil binnen in de hoes van het dekbed terecht komt. Wanneer u een machine gebruikt die voldoende groot is in combinatie met een fijn wasmiddel word uw donsdeken overal goed gewassen. Na het wassen is het vooral nodig uw donsdeken goed te drogen. Hier kan u de indruk hebben dat deze aan de buitenzijde goed droog is maar van binnen niet. U kan daarom de dons beter iets langer drogen om zo schimmel vorming te vermijden.Indien u nog vragen heeft mag u ons steeds contacteren.

Plaats een reactie